A gitárhúrok magja acélból van – ma is tanultunk valamit a gyerekekkel

Amikor férjem néhanapján esténként előveszi féltve őrzött gitárját, a gyerekek mindig ott nyüzsögnek körülötte és kíváncsian nézegetik a hangszert. Persze érkeznek a kérdések, melyekre mindig türelmesen válaszol. Ha szeretnék, kézbe is vehetik a gitárt és próbálhatnak játszani is rajta.

Legutóbb megkérdezte a kicsi, hogy miből vannak a gitár húrjai. Nagyobbam azt válaszolta, hogy fémből vannak. Erre én is elgondolkodtam, hogy milyen sok bennünket körülvevő dolog van fémből, vagy annak ötvözetéből, ebbe igazából bele sem gondolunk.

Korábban az interneten böngészgetve akadtam rá egy fémfeldolgozó vállalkozás, az Acélpartner Kft. honlapjára, ahol nagyon érdekes dolgokra bukkantam.  Ezen az oldalon is éppen erről írnak a bemutatkozásban, hogy milyen sok szektorban van jelentős szerepe az acélnak, az energiaipartól kezdve az építőiparig. Továbbá, hogy mennyire sok kihívást rejtő és nagyfokú szakértelmet igénylő feladat bármilyen acéltermék előállítása.

Ők egy budapesti székhelyű vállalat, mely több, mint 10 éve van már jelen szolgáltatásaival a piacon. CNC vezérlésű láng- és plazmavágással, hegesztési gyök előkészítéssel, szemcseszórásos felülettitsztítással foglalkoznak. Továbbá végeznek acélszerkezet gyártással, lemezlakatos munkák végzésével kapcsolatos megbízásokat is, emellett ellátnak egyéb építőipari tevékenységeket és bérmunkát is, ha arra van igény.

Lángvágással általános szerkezeti-, és enyhén ötvözött acélokat dolgoznak fel, megadott lemezvastagságig és táblaméretig. Ezt a feldolgozási technológiát 3 db CNC vezérlésű géppel, 2 db négyfejes és egy hatfejes géppel végzik. Ehhez tiszta propángázt alkalmaznak, mely szép vágási felületet biztosít.  A vágási pontosság és alakhűség a szigorú ISO szabvány előírásainak is megfelel. A 3 db géppel gyorsan, és rugalmasan tudnak dolgozni, így vállalni tudják a sürgős és nagyszámú termék megrendelésének biztosítását is rövid vállalási határidővel.  

A lángvágás mellett élletöréssel is foglalkoznak, amely azt jelenti, hogy a gyártandó alkatrészeket hegesztési gyökelőkészítéssel látják el, ha az ügyfél úgy kívánja. Az alkalmazott gép és technológia itt is a feldolgozandó acél összetételétől és a lemezvastagságtól függ, melyet vagy lángvágóval, vagy plazmavágóval végeznek el.

Plazmavágóval az erősen ötvözött acélokat és szénacélokat dolgoznak fel, szintén az acéllemez vastagságától és összetételétől függően.

A vágott felületeket utólagosan kézi köszörűvel, majd egy úgynevezett szemcseszórásos felülettisztítóval kezelik le, hogy szép, esztétikus felület jöhessen ezáltal létre.

Fémfeldolgozási tevékenységet bérmunka keretei között is vállalnak. Ez azt jelenti, hogy a feldolgozandó alapanyagot a vevő biztosítja, az Acélpartnernél, pedig a gyártási műhelyrajzok alapján, megállapodás szerinti darabszámban készítik el a termékeket.

A fémfeldolgozás mellett hasonlóan jártasak például a különböző építőipari munkák elvégzésében, hiszen lakatos, kőműves vagy egyéb építőmesteri munkákkal kapcsolatosan is vállalnak megbízásokat. Ezeken túl még végeznek földmunkát vagy akár vasúti pályaépítést is.

Gépparkjuk úgy van kialakítva, hogy bármilyen felmerülő vevői igényt ki tudjanak elégíteni, legyen szó fémfeldolgozásról, vagy építőipari munkákról akár. Folyamatosan fejlődnek és olyan gépeket szeretek be az idők során, melyekkel követni tudják az egyre modernebb fémfeldolgozási technológiákat és a folyamatosan fejlődő, változó piaci igényeket is. Van olyan fémfeldolgozási eljárás, melynek elvégzését egyedülállóként vállalják az egész országban, mert csak ők rendelkeznek a megfelelő géppel hozzá. Ez nem más, mint a különböző alkatrészek utólagos gyökölése, bármilyen technológiával készültek is el korábban.

Hasonló érdekes információkkal ismerkedhetünk meg ezen az oldalon, ami a plazma- és lángvágást és a fémfeldolgozási technológiákat illeti. Nem is gondolnánk, milyen fontos szerepe van a különböző feldolgozású fémtárgyaknak az életünkben. Férjemnek ilyenek például nagyra becsült hangszerének húrjai is.